
کد اقتصادی
کد اقتصادی طبق جدیدترین قوانین اداره ثبت در سال 1401 همراه مشاوره کامل
فرم درخواست مشاوره
آخرین مقالات
کد اقتصادی
کد اقتصادی شناسه ای است که توسط اداره مالیات و اداره امور مالیاتی برای مؤدیان حقیقی یا حقوقی صادر می شود و اموری مانند ارائه اظهارنامه مالیاتی شرکت، در مناقصات و مزایده ها ثبت قرارداد های اقتصادی، دریافت کارت بازرگانی، ثبت قرارداد های تجاری و… الزامی است. در ادامه این گفتار اطلاعات بیشتری پیرامون کد اقتصادی، نحوه دریافت آن و تفاوت کد اقتصادی جدید و کد اقتصادی قدیم ارائه میشود.
کد اقتصادی چیست؟
این کد یک کد دوازده رقمی است که پس از ثبت شرکت و تعیین حوزه فعالیت برای افراد حقیقی یا حقوقی از سوی اداره امور مالیاتی و اقتصادی کشور صادر می شود. این کد برای انجام فعالیت های اقتصادی دیگر مانند اخذ کارت بازرگانی، شرکت در مناقصات و مزایده ها، عقد قرارداد های تجاری و اقتصادی با اشخاص حقیقی و حقوقی دیگر و همچنین ارائه اظهارنامه های فصلی و سالیانه کاربرد دارد. هر فرد حقیقی یا شرکت تا دو ماه پس از ثبت شرکت برای وقت دارد تا این کد را از اداره امور مالیاتی و اقتصادی کشور دریافت کند و امور مالیاتی مربوطه را انجام دهد.

کد اقتصادی جدید و کد اقتصادی قدیم چه تفاوتی دارند؟
طی اطلاعیه ای سازمان امور مالیاتی و گمرکی کشور از تمامی مودیان حقوقی خواسته است که برای دریافت کد اقتصادی جدید در سامانه ثبت نام کنند. این کد اقتصادی با کد اقتصادی دوازده رقمی که پس از ثبت شرکت دریافت می شود متفاوت است و برای انجام عملیات الکترونیکی، ارائه اظهارنامه مالیاتی و سایر فعالیت های مرتبط با مالیات و گمرک الزامی است. در واقع کد اقتصادی جدید و قدیم با وجود تفاوت هر دو دوازده رقم هستند و از نظر بانوان تجارت کاربرد و مزایای یکسانی دارند؛ اما کد اقتصادی جدید برای اجرای طرح جامع مالیاتی و ارائه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت اینترنتی مالیات در سامانه جامع امور مالیاتی مناسب است. افراد می توانند با ورود به سامانه امور مالیاتی و وارد کردن کد اقتصادی قدیم خود مد اقتصادی جدید را دریافت کنند. اگر مودیان مالیاتی این کد اقتصادی جدید را دریافت نکنند نمی توانند اطاهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات خود را در سامانه مانع امور مالیاتی انجام دهند.
کاربرد کد اقتصادی
دریافت این کد برای شرکت هایی که ثبت آن ها انجام شده است، به منظور انجام امور اقتصادی مختلف الزامی است. دریافت کد اختصاصی از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی مزایای زیادی دارد که به آن ها اشاره خواهد شد. علاوه بر مزایایی که دریافت این کد برای شرکت ها و یا اشخاص صاحبان کسب و کار دارد، نداشتن این کد می تواند این افراد یا شرکت ها را از انجام برخی از امور مرتبط با تجارت و با امور اقتصادی دیگر محروم کند. به طور مثال کسانی که کد اقتصادی ندارند نمی توانند کارت بازرگانی دریافت کنند و صادرات و واردات را از مناطق آزاد و کشور های دیگر انجام دهند. همچنین افرادی که این کد را ندارند مشمول معافیت های مالیاتی مطابق با ماده 501 قانون تجارت کشور نمی شوند. برخی از مزایای شاخص داشتن این کد به شرح زیر هستند.
- مشمولیت در معافیت های مالیاتی مطابق با ماده 501 قانون تجارت
- دریافت کارت بازرگانی و انجام قانونی واردات و صادرات
- امکان شرکت در مناقصات و مزایدات
- امکان ثبت قرارداد های مالی کلان و معاملات اقتصادی با شرکت ها و بنگاه های تجاری دیگر
- امکان ارائه اظهارنامه مالیاتی در سامانه جامع امور مالیاتی و پرداخت اینترنتی مالیات
مدارک مورد نیاز برای دریافت کد اقتصادی
مدارک مورد نیاز برای دریافت این کد توسط افراد حقیقی و شرکت ها متفاوت است. در ادامه با این مدارک آشنا خواهید شد.

- مدارک مورد نیاز برای درخواست کد اقتصادی توسط اشخاص حقوقی
برای دریافت این کد توسط شرکت ها لازم است تا تمامی مدارک زیر را آماده کنید.
دریافت دفترچه از واحد اطلاعات خدمات اداره دارائی و تکمیل آن
تکمیل فرم های واحد ثبت شناسایی اداره دارایی
کپی شناسنامه و مدارک هویتی تمام اعضای هیئت مدیره
کپی آگهی تاسیس و تغییرات شرکت
کپی از اظهارنامه و اساسنامه شرکت
کپی آگهی روزنامه رسمی
کپی جواز تاسیس یا پروانه بهره برداری
کپی سند مالکیت و یا اجاره نامه مربوط به ملکی که شرکت در آن مستقر است.
نامه مربوط به وضعیت فعالیت شرکت و کپی آن
گواهی پرداخت مالیات مربوط به حق تمبر
- مدارک مورد نیاز برای درخواست کد اقتصادی توسط اشخاص حقیقی
مدارک مورد نیاز جهت درخواست این کد برای اشخاص حقیقی شامل موارد زیر می باشند.
درخواست کتبی برای دریافت کد اقتصادی
سه قطعه عکس 4*3 با کیفیت از شخص حقیقی که متقاضی دریافت کد است.
کپی از مجوز تاسیس یا پروانه کسب
کپی مدارک هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی
پرداخت مبلغ مورد نیاز برای درخواست این کد
تکمیل فرم های مربوطه
کپی از کارت اقتصادی قبلی یا فیش اینترنتی.
مراحل دریافت کد اقتصادی چیست؟
برای دریافت کد اقتصادی جدید باید مراحل زیر را طی کنید.
- در مرحله اول برای دریافت این کد شما در دو ماه پساز ثبت شرکت فرصت دارید تا به سایت سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه و پیش ثبت نام خود را در سامانه عملیات الکترونیکی مؤدیان مالیاتی انجام دهید. پس از وارد کردن اطلاعات در این مرحله شما در یک بازه زمانی هفت روزه باید اطلاعات خود را به تأیید سازمان امور مالیاتی برسانید، در غیر این صورت پرونده شما مجددا به مرحله پیش ثبت نام ارجاع داده می شود و باید مراحل پیش ثبت نام را تکرار کنید.
- در این مرحله صحت سنجی اطلاعات وارده از سوی مؤدیان مالیاتی توسط منابع سازمان بررسی می شود. در صورت تایید اطلاعات نام کاربری و رمز عبور از طریق پیامک برای متقاضی ارسال می شود و در صورت مغایرت اطلاعات پرونده رد می شود و کاربر باید مجدداً مراحل پیش ثبت نام را تکمیل کند. مغایرت اطلاعات هم از طریق پیامک به متقاضی اعلام می شود.
- در این مرحله کاربر با استفاده از نام کاربری و رمز عبوری که دارد وارد سایت سازمان می شود و اطلاعات مربوط به بنگاه اقتصادی خود را به طور کامل وارد می کند. در این مرحله امکان اصلاح و ویرایش اطلاعات پایه ای که در محل پیش ثبت وارد شده بود هم وجود دارد. پس از تکمیل تمامی اطلاعات مربوط به شرکت و بنگاه اقتصادی کاربر باید منتظر صحت سنجی میدانی سازمان بماند.
- در این مرحله صحت سنجی اطلاعات به صورت میدانی انجام می شود تا صحت اطلاعات وارده از سوی متقاضی به تایید سازمان امور مالیاتی و اداره دارایی برسد.
مراحل اخذ کد اقتصادی جدید
دقت کنید که برای دریافت کد اقتصادی جدید نیازی به طی کردن مجدد مراحل قبلی نیست. شما می توانید با ورود به سامانه جامع خدمات الکترونیک اداره امور مالیاتی کشور و ثبت نام در این سامانه به راحتی و بدون پرداخت هیچ هزینه ای کد اقتصادی جدید خود را دریافت کنید. برای دریافت کد اقتصادی جدید لازم است تا به سامانه وارد شوید، پس از وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور به پرتال اصلی این سامانه وارد می شوید، سمت می توانید با تکمیل درخواست کد اقتصادی جدید و وارد کردن کد اقتصادی قدیم خود کد اقتصادی جدید تان را وارد کنید. دریافت این کد نیازی به پرداخت هزینه و مراجعه حضوری ندارد.
شرکت هایی که در قانون مشخص شده اند برحسب تفاوت هایشان دارای انواع مختلفی هستند. در ادامه این نوشتار به معرفی مختصری از انواع شرکت های تجاری می پردازیم.
سخن آخر
در این گفتار اطلاعاتی پیرامون کد اقتصادی و نحوه دریافت آن بیان شد. برای انجام فعالیت های اقتصادی مانند صادرات و واردات، اخذ کارت بازرگانی، انجام امور مالیاتی، استفاده از معافیت های مالیاتی، شرکت در مناقصه ها و بهره مندی از مزایای دیگر نیاز است که تمام مودیان حقوقی نسبت به دریافت کد اقتصادی قدیم و جدید اقدام کنند. کد جدید و قدیم اقتصادی که هر دو توسط اداره دارایی صادر می شوند متفاوت هستند و دریافت هر دوی آن ها برای استفاده از مزایای این کد لازم است. دریافت کد اقتصادی جدید به راحتی از طریق درگاه اینترنتی سازمان امور مالیاتی ممکن است و هزینه ای ندارد.
سوالات متداول
در این بخش از مطلب به برخی سوالات رایج پیرامون کد اقتصادی پاسخ داده ایم.
اخذ این کد حتما باید تا دو ماه بعد از ثبت شرکت انجام شود. وگرنه شرکت با جریمه مالیاتی مواجه می شود.
چون پروسه دریافت این کد عملی زمان بر است، نمی توان به طور دقیق زمانی برای دریافت آن اعلام کرد، اما به طور کلی اخذ این کد ۱۵ الی ۲۰ روز به طول می انجامد.
پاسخ ما به این سوال خير است. برای ثبت نام ارزش افزوده حتما باید این کد باشد تا بتوان در سامانه tax تاییدیه گرفت و در نهایت ثبت نام ارزش افزوده هم صورت بگیرد.
طبیعتا بله؛ برای اخذ این کد اولین مرحله تشکیل پرونده مالیاتی است. یعنی باید به حوزه مالیاتی مشخص شده رجوع کنید و به آن حوزه اعلام کنید که مودی مالیاتی هستید.
از آنچایی که هزینه اخذ این کد بر اساس مالیات شرکت محاسبه می شود؛ بنابراین نمی توان عدد ثابتی را برای آن اطلاق کرد.
ارسال پاسخ