در این مقاله قصد داریم به توضیح ثبت شرکت سهامی عام – چگونگی ثبت آن – مدارک و شرایط مورد نیاز ثبت آن بپردازیم. لطفا تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
شرکت سهامی عام
طبق ماده 20 قانون تجارت شرکتها به 7 قسم : 1- شرکتهای سهامی 2- با مسئولیت محدود 3- تضامنی 4- مختلط سهامی 5- مختلط غیر سهامی 6- نسبی 7- تعاونی تقسیم بندی می شوند.
شرکتهای سهامی خود به 2 دسته ی : 1- سهامی عام 2- سهامی خاص تقسیم می شوند.
- منظور از شرکتهای سهامی شرکت هایی است که سرمایه آنها به سهام تقسیم می شوند و مسئولیت سهامداران به مبلغ اسمی سهام آنها محدود می شود.

هدف از ثبت شرکت سهامی عام چیست ؟
- اولین هدف از ثبت هر شرکتی ایجاد یک شخصیت مستقل از شرکاء است.
- تقسیم سود حاصل از فعالیت شرکت به میزان سهم هر یک از سهامداران.
- جذب سرمایه برای فعالیت های شرکت از طریق عرضه ی سهام شرکت در بورس.
- ایجاد اعتبار بیشتر و بهره مندی از وام و تسهیلات بانکی یکی دیگر از دلایل مهم ثبت شرکت خواهد بود.
- شرکت در مزایده ها و مناقصه های دولتی و خصوصی عموماً یکی دیگر از دلایل ثبت شرکت شمرده می شود.
- شمار شرکا در شرکت سهامی عام بیشتر از سایر شرکت ها می باشد و این امر سبب می شود سرمایه های کوچک جمع گردد و سرمایه بزرگ تشکیل شود.
نکته بر خلاف باور عموم که شرکت سهامی عام را دولتی میدانند اما این شرکت ها می توانند خصوصی هم باشند و در صورتی که شرایط لازم برای ثبت شرکت سهامی عام وجود داشته باشد ، شرکت سهامی عام تلقی میگردد و ارتباطی با دخالت دولت در شرکت ندارد.
شرکت سهامی عام چیست ؟
شرکتی که سرمایه ی آن به سهام تقسیم و مسئولیت شرکا برابر مبلغ اسمی سهم آنها می باشد. مهم ترین تفاوت شرکت سهامی عام با شرکت سهامی خاص در عرضه ی سهام آن در بورس می باشد. شرکت های سهامی عام به دلیل اینکه پروژه ها و خدماتی که ارائه می دهند عموما مستلزم داشتن سرمایه های بالا می باشد ، بخشی از این سرمایه را از طریق فروش سهام خود در بورس فراهم می آورند. سهام این نوع شرکت قابل خرید و فروش در بورس می باشد.
سرمایه ی ثبتی در شرکت های سهامی عام
حداقل سرمایه ی ثبتی در این نوع شرکتها 5/000/000 ریال می باشد.تأمین حداقل 20% سرمایه بر عهده موسسین می باشد و باید حداقل 35% از 20% سرمایه ای که بر عهده ی آنان است را به حسابی بنام شرکت واریز نمایند.برای مثال چنانچه سرمایه ی یک شرکت سهامی عام صد میلیون تومان باشد حداقل 20 میلیون این مبلغ باید توسط موسسین تأمین گردد و مبلغ 7 میلیون از این 20 میلیون تومان باید به حسابی بنام شرکت واریز گردد.
سهام شرکت های سهامی عام چه زمانی میتواند در بورس عرضه شود ؟
شرکت سهامی عام پس از دریافت مجوز از سازمان بورس و انجام فرآیند ثبت شرکت می توانند سهام خود را در بورس عرضه نمایند.
حوزه فعالیت شرکت های سهامی عام چیست ؟
شرکت های سهامی عام عموماً در حوزه فعالیتهای مهمی نظیر استخراج از معادن و تجارت با کشور های خارجی – ایجاد سد ها و بانک ها که عموماً سرمایه فردی کفاف آن ها را نمیدهد به ثبت می رسند.
ویژگی های شرکت سهامی عام
- حداقل تعداد اعضا برای ثبت شرکت سهامی عام 5 نفر می باشد.
- حداقل سرمایه برای ثبت شرکت سهامی عام 5/000/000 ریال می باشد.
- حداقل 20% از سرمایه ی شرکت سهامی عام باید توسط موسسین تأمین و 35% آن به حساب شرکت واریز گردد و مابقی سرمایه توسط عرضه در بورس فراهم می شود.
- شرکت سهامی عام برای فروش سهام باید اعلامیه پذیره نویسی منتشر نماید.
- انتشار اوراق قرضه در شرکت سهامی عام امکانپذیر است.
- سهام این شرکت قابل عرضه در بورس می باشد.
مراحل ثبت شرکت سهامی عام
- جمعآوری سهامداران اولیه و سرمایه ی آنها.
- انتخاب نام شرکت (در کنار نام شرکت باید عبارت سهامی عام درج گردد).
- تنظیم اساسنامه با توجه به حوزه فعالیت شرکت. در اساسنامه : موضوع فعالیت شرکت – نام مدیران – نام بازرسان – مدت اعتبار شرکت (در صورتی که برای شرکت مدت تعیین شود) – سهام موجود و مبلغ سهام و همچنین نحوه انتقال سهام باید تماماً در اساسنامه قید شود.
- پس از تنظیم اساسنامه باید صورتجلسه تنظیم شده که به امضای موسسین رسیده را به همراه نامه ی بانکی که حاکی از پرداخت 35% سرمایه ی موسسین به حساب شرکت است را به همراه مجوز صادر شده از سازمان بورس را به اداره ی ثبت شرکتها پست نمود.
- مرحله ی پایانی درج آگهی تأسیس شرکت در روزنامه ی رسمی کشور می باشد.

مزایای ثبت شرکت سهامی عام
- نقل و انتقال سهام این شرکت آسان است.
- با گردآوری سرمایه های اندک میتوان به سرمایه ی بزرگی دست یافت که سود حاصل از فعالیت آن نیز قابل توجه خواهد بود.
- شرکت های سهامی عام عموماً تداوم فعالیت بیشتری دارند.
- تأمین سرمایه ی مورد نیاز شرکت از طریق بورس فراهم است.
- از سرمایه های عمومی برای گسترش شرکت های سهامی عام میتوان استفاده کرد.
- اگر بخواهیم تعدادی از شرکت های سهامی عام ایرانی و فعال در بورس را نام ببریم میتوانیم به : شرکت ملی صنایع مس ایران – شرکت فولاد مبارکه اصفهان – شرکت معدنی و صنعتی چادرملو – شرکت پتروشیمی پارس – شرکت ارتباطات سیار ایران – شرکت پتروشیمی خارک – شرکت نفت ایرانول و …. اشاره نماییم.
شرایط ورود شرکت های سهامی عام به بورس :
قطعاً ابتدا باید فرآیند ثبت این نوع شرکتها در قالب سهامی عام به اتمام برسد. شرایط ورود به بورس برای شرکت های سهامی عام به دو دسته ی شرایط عمومی و اختصاصی تقسیم می شود.
شرایط عمومی
- در سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شده باشد.
- سهام با نام و حق رأی باشد.
- محدودیت های قانونی برای انتقال سهام و اعمال حق رأی وجود نداشته باشد.
شرایط اختصاصی
- حداقل سابقه شرکت پیش از ورود به بورس 3 سال باشد.
- حداقل 20% سهام شرکت شناور باشد.
- میزان سرمایه ی ثبت شده شرکت حداقل هزار میلیارد ریال باشد.
در این مقاله سعی کردیم به توضیح شرکت های سهامی عام و نحوه ثبت آنها و همچنین بیان مزایای آن بپردازیم اما در نهایت انتخاب بهترین نوع شرکت با توجه به حوزه فعالیت شما تعیین می شود. برای دریافت مشاوره در زمینه ی ثبت شرکت می توانید از مشاوره ی رایگان کارشناسان ثبت آرژانتین بهرهمند شوید. برای ارتباط با ما با شماره های 09102913092 و 02833361121 تماس حاصل فرمایید.
« ما به حرفه ای ها فرصت ثبت می دهیم »